index digiwine


  Om DigiWine
  Toscana, Maremma
• Området / producenter
• Vine fra Maremma
  Toscana, Bolgheri
• Området / producenter
• Vine fra Bolgheri
  Brunello di Montalcino
• Området / producenter
• Vine fra Montalcino
  Alto Adige (Südtirol)
• Området / producenter
• Vine fra Alto Adige
Piemonte
• Området / producenter
• Vine fra Piemonte
  Veneto
• Området / producenter
• Vine fra Veneto
  Franciacorta, Lombardiet
• Området / producenter

  • Vine fra Franciacorta
  Oversigt, alle vine
  Smagekasser

  Gaveæsker

  Oplukkere m. firmalogo
  Forhandlere

  Uvildig international vurdering/rating
  Ordbog
  Mad & Vin
 

Kontakt



Veneto generelt
Veneto ved Verona strækker sig mellem Gardasøen og Venedig i Norditalien. Veneto er Italiens største vinproducerende region. Herfra kommer bl.a. Valpolicella- og Soave-vinene, der i 1960'erne og 1970'erne var helt afgørende for placeringen af italiensk vin som kvalitetsvin i omverdenens bevidsthed. Sinden kom Amarone på alles læber.

Distriktet Valpolicella ligger for foden af Monti Lessini og strækker sig fra Adige-floden i vest til kommunen Cazzano di Tramigna i øst. Navnet Valpolicella betyder ca. "dalen med de mange kældre".

Valpolicella er en blandingsvin af især fire druesorter. Corvina og corvinone bidrager med krop, fylde og smag, rondinella med farve, duft og struktur, mens molinara tilfører syre og bitterhed. Typisk bliver det en mørk og tæt vin med en frisk duft af kirsebær og et strejf af bittermandel. Dernæst en slank og let syrlig smag med en behagelig bitter tone i eftersmagen.

Det er især to typer, der placerer Valpolicella i superklassen. Begge typer er fremstillet som Passito, dvs af tørrede druer. Passitovine har været fremstillet i Italien siden antikken, men ingen har som Valpolicella formået at bringe videreudviklingen frem, så den hører til blandt vores (ihvertfald DigiWine's) ynglinge. Recioto og Amarone. Disse to typer Passitovine opnår deres meget dybe og komplekse karakter fordi druerne lufttørres på ventilerede lofter hen over efteråret/vinteren. En stor del af vandet fordamper (vægten reduceres til ca. 60% af den oprindelige vægt, hvis det er en "ægte Amarone, der ikke er tilsat karamel mm, som de "billige slagtilbud" fra de danske supermarkeder ofte er) og de rosinlignende druer presses herefter. Udbyttet bliver væsentligt mindre druemost, men sikrer en enestående koncentration af stoffer i mosten på den færdige vin. Som et kært familiemedlem så klart udtalte engang, ”det er jo som at drikke rosiner!”.

Recioto er den oprindelige søde fede koncentrerede rødvin på tørrede søde druer, mens Amarone ifølge historien blev skabt, da et fad Recioto blev glemt (af en meget dedikeret (= fuld) munk) og det helt utilsigtet havde fået lov til at gære videre. Egentlig troede munkene at fadet var ødelagt, men da de smagte på det opdagede de at sådan en rødvin OGSÅ sagtens kunne drikkes! Vores dages kendte Amarone var derved blevet skabt med tørheden (da den indeholder langt mindre restsukker end den oprindelige Recioto), fedmen, kraften, alkoholstyrken, rosinsmagen mmm. Visse "detailhandelsslagtilbud" på Amarone bærer kraftig præg af, at nogle producenter prøver at springe over det lave gærde ved at proppe karamel mm i dem for at de får en snert af de store Amaroners smag.

Ripasso er, groft sagt, en lillebror til Amarone, hvor Valpolicellavin traditionelt hældes over kvaset fra produktionen af Recioto/Amarone, således den sidste kraft udnyttes og samtidig får Ripassoen en ekstra gæringsrunde gennem kvaset fra de bedste tørrede druer (ripassare = passere igen), hvorved Ripassoen får en højere alkoholstyrke og mere substans og fylde, da den ekstraherer smagsstoffer fra kvaset. Der er tre andre Ripasso-varianter, kortvarig tørring af druer før fremstilling, Valpolicellavin der tilsættes tørrede druer (eller most fra disse) eller Valpolicellavin blandet med Amaronevin.

Begali Lorenzo
The BEGALI Estate is situated in the charming Valpolicella area, between Pedemonte and the hills of Castelrotto, near Verona and Garda's lake.

Since the beginning of 1900 the Begali has passed from father to son the tradition and love of the land and its work.
Our vineyards (7 hectares) are set amongst cherry orchards spread over hills and slopes in a small hamlet called CENGIA. This name comes from the name of the rocks dotted around on the facing hill. This is the reason why the wines we produce are so rich with the aromas and typical flavours of the fertile land and reflect the harmony and the marked characteristics of this area.

We are very determined and take great care in our winemaking process from the vineyard work to the cellar work. This promotes our continuous search to improve quality while respecting our tradition.
We use a blend of the most important grapes of Valpolicella: Corvina (and Corvinone), Rondinella and Molinara (autochthonous grapes).
The farm was born at the end of the Second World War with the patriarch, Giordano and has continued with his son Lorenzo and Lorenzo's wife Adriana.

The second-generation couple sold the first bottle of Begali in 1986.
Now the tradition continues with the son and daughter of Lorenzo and Adriana, Giordano and Tiliana.
(Ægte Amarone, - ikke oxideret og karamelliseret Valpolicella.)

CAMPAGNOLA
Carlo Campagnola founded the winery in 1886. He received his first official recognition in 1907 with a gold medal for the best "reccioto wine". In 1926 he partecipated in the Wine Fair and Exposition at the Grand Guardia in Verona and purchased the historic Antica Osteria Portoni Borsari at street n. 61. The Campagnola Cellars, a family-run winer for four generations, is situated in Valgatara, the center of the Classic Valpolicella zone in the small town of Marano di Valpolicella. Luigi Campagnola personally selects the best situated Veronese vineyards. He keeps in close collaboration with the grapegrowers from the best production zones in order to always have the very best grapes.

Veneto_lille

Vine i sortiment fra Lorenzo Begali:

Amarone della Valpolicella doc classico. Vigneto Monte Ca’ Bianca

Amarone della Valpolicella doc classico

Recioto della Valpolicella doc classico da 0,5L

Tigiolo igt

Valpolicella doc classico superiore. Vigneto La Cengia "Ripasso"