index digiwine


  Om DigiWine
  Toscana, Maremma
• Området / producenter
• Vine fra Maremma
  Toscana, Bolgheri
• Området / producenter
• Vine fra Bolgheri
  Brunello di Montalcino
• Området / producenter
• Vine fra Montalcino
  Alto Adige (Südtirol)
• Området / producenter
• Vine fra Alto Adige
Piemonte / Piedmont
• Området / producenter
• Vine fra Piemonte
  Veneto
• Området / producenter
• Vine fra Veneto
  Franciacorta, Lombardiet
• Området / producenter

  • Vine fra Franciacorta
  Oversigt, alle vine
  Smagekasser

  Gaveæsker

  Oplukkere m. firmalogo
  Forhandlere

  Uvildig international vurdering/rating
  Ordbog
  Mad & Vin
 

Kontakt


 
PIEMONTE (PIEDMONT på engelsk)
Piemonte ligger for foden af Alperne og Appeninerne og er et af de vigtigste områder i Italien både hvad angår vin og gastronomi. Det er i Piemonte at det verdensomspændede "slow-food"- begreb er født. 6 % af Italiens samlede produktion kommer fra Piemonte og der er 53 DOC´er hvoraf 8 er DOCG. Det er altså et område hvor der producerer nogle af Italiens bedste kvalitetsvine. Den drue der regnes for den bedste i Italien er Nebbiolo, og det er netop den drue der indgår i de bedste vine fra Piemonte. Det er berømte vine som Barbaresco og Barolo der har gjort Piemonte berømt og har været med til at åbne verdens øjne for Italiensk kvalitetsvin.

La Morra – Italiens fineste vinmarker. Vi er i hjertet af det område, der kaldes Langhe. Det er i regionen Piemonte i Italiens nordvestlige hjørne, og området nyder godt af sin position mellem Alperne og Middelhavet. De bløde bakker, hvor byerne La Morra, Barolo, Seralunga d'Alba, og Alba for at nævne nogle få, har et ideelt klima til vindyrkning, og producerer nogle af de fornemste italienske vine.Vinene er først og fremmest den kendte Barolo, samt Nebbiolo, Dolcetto, Barbera, Barbaresco og D’Asti.

Barolo generelt
Barolos særegne og komplekse karakter appellerer ikke nødvendigvis til alle mennesker, idet vinens struktur altid giver lidt modstand og det høje tanninindhold kan virke voldsomt. Barolo har samtidig en stor aromatisk kompleksitet i form af alskens slags røde bær og andre frugter, fx blommer. Frugten suppleres ofte af florale og herbale elementer, fx roser, violer, mynte og basilikum. Mindelser om grøntsager og krydderier er ligeledes forekommende i form af peber, kanel, svampe og trøfler. Tobak, chokolade, lakrids, kamfer, kinin og tjære er endvidere ikke ualmindelige.

Ved lagring ændrer vinen karakter ved, at den primære frugt opnår større nuancerigdoms og kompleksitet, og taninen bliver blødere. Frugten bliver mere marmeladeagtig og går mere i retning af sveskeblommer. De florale dufte ændres i retning af tørrede blomster, og de svampeagtige elementer bliver mere udtalte (Politikkens bog om italiensk vin)..

Tenuta DUECORTI (Tenute Costa)

En ny vinder? Vi har før satset på en vinder fra vingårdens første vinrelease (Podere Sapaio). Det tror vi på, vi gør igen med Luca Costa's Tenuta DueCorti med god hjælp fra italiens winemaker nr. 1, Carlo Ferrini!

DueCorti har i den første årgang vist meget flotte vine, som endnu mangler at blive rated rundt omkring. Vi er dog IKKE i tvivl; det bliver stort!

Tenuta DueCorti's vinmarker ligger i det allerdyreste og bedste område i Piemonte; Castelletto Monferrato, Montforte d'Alba Castelletto; så bliver det ikke meget mere "Barolosk"!

DUECORTI:
DueCorti betyder "to gårde", hvilket henviser til at DueCorti er skabt af 2 gamle vingårde beliggende på samme bakke i Monforte d'Alba, som Andrea Costa (far) og Luca Costa (søn) opkøbte i 2008.

Tenuta DueCorti er beliggende i det eftertragtede område, hvor Barolo fremstilles. Området omfatter 11 kommuner, hvoraf de klart mest berømte/bedste er Serralunga, La Morra, Barolo og Monforte d'Alba. Tenute Costas vinmarker ligger i Monforte
d'Alba ved en landsby ved navn Castelletto.
DueCorti blev skabt ved en sammenlægning af to mindre gårde (i alt 19 ha, hvoraf 13 er tilplantet), og DueCorti har marker i to af de 33 »crus" i området - kaldet »Sori« i Piemonte - der hører til Monforte d'Alba zone: Pressenda og Castelletto.
Halvdelen af ​​Nebbiolo vinmarkerne blev plantet i begyndelsen af ​​1980'erne, resten i 2002, med undtagelse af en lille vinmark på 0,5 ha (beliggende i den øverste del af Pressenda), som blev plantet tilbage i 1948. De to hektar Dolcetto blev plantet
i 2002. Due Corti har


DUECORTI's vine:
DueCorti fremstiller tre vine af druer fra disse dejlige smukke vinmarker: Dolcetto DOC, Nebbiolo d'Alba DOC og Barolo DOCG. Vinfremstilling af Dolcetto finder sted i temperatur-kontrollerede rustfri ståltanke. Vinfremstilling af Barolo kræver cirka 20 dages maceration (maceration er benævnelsen for kontakten mellem most/vin og drueskaller/kerner/stilke), med pumpovers, pushdowns, og delestages efter behov. I slutningen af ​​november, overføres vinen til fransk egetræsfade, hvor den malolaktiske gæring finder sted, og hvor vinen modnes i ca. 3 år. Nebbiolo druerne bruges også til Nebbiolo d'Alba DOC, der er en ung, frugtig fortolkning af denne røde drue.

En multifunktionel kælder:
Kælderen har to karakteristiske aspekter: udvendig beklædning i lærketræ og en nyligt konstrueret tag med integreret solvarmeanlæg.
Bygningerne fungerer som en krone omkring en central plads, med en betagende udsigt over Castello af Serralunga og Castiglion Falletto. Her druerne passerer direkte ind en lavereliggende kælder hvor 12 konisk ståltanke venter dem. Vinkælderen til lagring er blevet gravet ud af en bjergside og er synlige fra oven. I 2011 skal der åbnes en restaurant. Et lille Relais Hotel er også på tegnebrættet, som skal placeres blandt vinmarkerne. Ejendommen omfatter også en gård beliggende på toppen af Pressendabakken: et utroligt sted, hvorfra man kan beundre den skønhed og fred der kendetegner Langhe.

Her er hvad vinhulen.dk's Michael Christensen skrev om Tenuta DueCorti efter hans møde med Tenuta DueCorti på "Barolo Event 2011":

"Der var 2 særdeles spændende nyheder på årets Barolo Event!

Ud af det bare ingenting fandt undertegnede efter et tip fra en ven Tenuta Due Corti, som præsenterede Dolcetto d'Alba 2009, Nebbiolo 2008, Barolo 2005 og 2006. Jeg fik via dialog med repræsentanterne fra vinhuset oplyst, at man først i 2008 sendte den første årgang på markedet! Da jeg undrede mig over, hvordan man så hurtigt kan præstere så fine vine, fik jeg forklaringen - man har i forvejen vinhus i Toscana, hvor man har høstet erfaringer. Det er far og søn Andrea og Luca Costa, der står bag projektet. Det måtte jeg høre lidt nærmere til, da kvaliteten var lidt ud over det sædvanlige. Svaret kom da også prompte - vi har Carlo Ferrini som winemaker! OK, så var det på plads.
Mine damer og herrer - og måske mest importørerne - fingrene i disse vine, og det kan kun gå for langsomt.
Dolcetto'en er mørk, dyb, intens og koncentreret. Nebbiolo (uden fad) er frugtet og koncentreret, og Barolo er fløjlsbløde hvorefter de virkelig intensiverer. 2005'eren havde udviklet pibetobak og læder, mens 2006'eren mere var i mint og ren power."



Elvio Cogno

THE HISTORY
The Cogno's family, after four generation of wine making culture, still propose themselves with the same pride and passion they once started working the land of Langa.

The Azienda Agricola Elvio Cogno, based in Novello, is managed and run by Valter Fissore alongside is wife Nadia Cogno, and with experienced advices of Nadia's father : Elvio.

Surrounded by its 10 hectares, 9 of which are dedicaded to vineyards, the Azienda, dated 1991, is located in the most important sub zone of Novello: Ravera.

The winery was built after major restorations and refurbishments were made into the 17th century farmstead, bought in 1990 by the Cognos, after a gap of time spent at La Morra in patnership with Marcarini.

Today, after its perfect and complete restoration, the winery fits perfectly whith the characteristic Langa's landscape of spotless vineyards.

THE OBJECTIVES
The range of Cogno's wines is a very tipical example of winemaking in Langa: Dolcetto, Barbera, Barolo.

The attachment of the family to the territory and to traditions, inspired them to produce a Langhe rosso made of Nebbiolo and Barbera (without the use of any international varieties) and to replant and reintegrate a nearly extinct Novello's grape variety: the Nascetta.

The respect for raw materials and therefore the personality of their wines, are constant and irremissibly objectives of the Azienda.
Carefully controlled fermentations, a minimized use of barriques and a declared true love for large barrels: this is how the treasures of the family are made, in a refurbished farmhouse to challenge the oenologic reality.

A hard profession carried out with love in every little details from the vineyards, trough the cellar and to an ambitious and professional commercial network.

Piedmonte_lille

Vine i sortemnet fra Elvio Cogno:

Barolo Ravera

Barolo

Barbera D'Alba "Bricco dei Merli"

Montegrilli